Kunnskap og ansvar, barn og sosiale medier.
Siden 2006 har Medietilsynet annen hvert år publisert rapporter om barns mediebruk. I august la de frem delrapporter fra deres undersøkelse om barn og medier 2024 som i sin helhet blir publisert vinteren 2024. ¨
​Mange barn får i dag tilgang på mobil tidligere enn før, hvor 94% av 9-11 åringene i dag sier de har mobil. Rapporten anslår at 86% av 9-18 åringer bruker sosiale medier, hvor bruken øker med alder. Ved fylte 13 år er tilnærmet alle på en eller flere sosiale plattformer.  Til tross for at Snapchat som er det mest brukte mediet med 70% oppslutning i alderen 9-18 år sammen med TikTok som kommer på en god andre plass med 58%, har en aldersgrense på 13 år oppgir 79% og 74% at de fikk egen bruker før de fylte 13 år. Det er kun 2 % som forteller at de bruker tjenestene selv om de ikke har fått lov, noe som kan indikere at foreldres grensesetting har en betydning.
36 % av 9-18 åringene blir ansett som storbrukere av sosiale medier på mobilen. Dette innebærer at de bruker minst 3 timer på sosiale medier hver dag, og totalt sett scorer jenter høyere enn gutter. Blant 13-18 åringene har 56 % sett voldelig innhold en eller flere ganger i løpet av det siste året, og 27 % sier de har sett innhold med selvskading. Barn forteller om «videoer av folk som dreper seg selv live og sånn, som ble sendt i sånne klassegrupper. Men jeg ser det sjeldent nå. Det var mer på barneskolen».  42% rapporterer at de har fått stygge kommentarer skrevet til de i løpet av det siste året. 44 % i samme aldersgruppe har fått tilsendt nakenbilder tilsendt av andre og 47 % av jentene har fått forespørsel om å dele nakenbilder av seg selv. Jo yngre tenåringene er, jo flere er det som melder at de har opplevd negative hendelser på internett.
Maja Lunde, medieviter og forfatter av «Skjerm barna» var for kort tid siden på God morgen Norge og jeg siterer «Du ville aldri sendt ungdommen din gjennom et skogholt hvor du visste at det nesten var 47% sjanse for at de ble utsatt for en blotter, men det er det sosiale medier er». Det er helt sant.
​TikTok er et risikabelt sted å være for ungdom som sliter med angst, depresjon og selvskading viser rapporter fra Amnesty. Algoritmene løfter opp skadelig innhold, som gjør at sårbare barn og unge får selvskading og selvmord opp i feeden. Både Instagram, TikTok og Snapchat har elementer som er utformet for å holde brukerne engasjert ved at nytt tilpasset innhold lastes opp uten at man trenger foreta seg noe, så kalt «infinite scroll». Den endeløse scrollingen frigjør dopamin i hjernen, som gir en følelse av belønning eller tilfredstillelse. Uten en naturlig slutt, blir det vanskelig å legge fra seg mobilen og veien til avhengighet er kort.
​Tallene taler for seg selv. Mye av innholdet våre barn får tilgang til på sosiale medier er det 18 års aldersgrense på. Våre barn, og spesielt jentene roper etter at vi som foreldre griper inn. Halvparten av jentene som bruker over 3 timer på mobilen hver dag mener de bruker for mye tid på mobilen. 43 % ønsker å legge bort telefonen oftere. Som foreldre kan vi ikke forvente at våre barn skal klare å stå imot de store tech-selskapene, mot skadelig design som er konstruert for å fange de i evigvarende spiraler av dopamin. Politikerne sier de er på saken og det nye EU-regelverket Digital services Act pålegger de globale plattformene beskyttelsestiltak ovenfor barn og unge, noe som er vel og bra, men frem til man ser frukten av dette må vi som foreldre være fremoverlente og være våre barns beskyttere.
Medietilsynet jobber for å gi barn og unge en trygg digital oppvekst og de er tydelige i sin tale når de anbefaler alle foreldre å overholde aldersgrensen på 13 år.
​Et tilbakevendende argument for å la barna være på sosiale medier er den sosiale utestengelsen. Har ikke våre barns jevngamle sosiale medier vil ikke dette være et stort problem. Min bønn som mamma til en av årets førsteklassinger er at vi sammen som fellesskap løfter blikket opp fra vår egen stue og skjermer barna våre fra innhold de ikke skal måtte forholde seg til i en så ung alder.
Kunnskap gir ansvar. Kunnskapen er herved blitt gitt videre. Mitt håp er at vi som foreldre blir vårt ansvar bevisst og sammen tar det ansvaret, for våre barn og deres barndom.
– Trine Furu-Borgen